wtorek, 29 listopada 2011

Morskie opowieści

Chce się z wami podzielić prostymi przepisami na morskie przysmaki.
Miałam dobry pretekst do ich wykonania-  bo nahoryzoncie wyłoniły się pirackie urodziny syna:)

Na pierwszy ogień idą :
Łódki z galaretki. 


Do wykonania potrzebujemy pomarańczy i galaretek.
Pomarańcze przekrawamy na pół.
Wyciagamy zawartość.
Do powstałych foremek wlewamy galaretkę.
Połówki najlepiej postawić na szklankach- zapobiegniemy przechylaniu się.
Gdy  galaretka stężnie  połówki przekrawamy jeszcze raz na pół.
Gotowe


Rekin -arbuz


Obcinamy dno arbuza, tworząc stabilną podstawę.
 Wycinamy klin tworząc w ten sposób paszczę.
Wyciągamy miąższ arbuza( za pomoca specjalnej łyżeczki -tworząc kulki lub wycinając kostki)
Na obrzeżach paszczy wycinamy zęby.
Odcinamy skórkę aby zęby były białe.
Wycinamy oczy
Napełniamy rekina naszymi kostkami lub innymi owocami.
Gotowe!

Ośmiorniczki parówkowe


Parówki kroimy na pół.
Na każdej połówce robimy 2 nacięcia na krzyż na 2/3 długości.
Gotujemy.
Gotowe!

2 komentarze:

Asia-majstruje pisze...

Świetne pomysły!

Maria Waleńska pisze...

JESTEM ZACHWYCONA... sKORZYSTAM Z POMYSŁÓW NA PEWNO!!